Színlátás/Színtévesztés

 

ChromaGen haploszkópikus lencserendszer a színtévesztés korrigálására.

A szűrők hatásának a lényege, hogy a színérző receptorok nem megfelelő hullámhossznál lévő abszorbciós maximuait a "helyére tolják", azaz, az abszorbciós maximumok a spektrum hulláhossztartományán belül a helyükre kerülnek. Ílymódon elősegítik a színérzékelést, és javítják a színmegkülön-böztető képességet. Az esetek túlnyomó többségében csak a nem domináns szemet kell korrigálni. Ritkán, csak súlyos esetben kerül sor a kétszemes korrekcióra.

A szűrők hatásának az eredménye:

A ChromaGen rendszer nem gyógyítja meg a színtévesztést, csupán segédeszköz a színtévesztés korrigálására.

ChromaGen haploszkópikus lencserendszer a diszlexia korrigálására.

A diszlexia leggyakoribb oka a látópályán belül a magnocelluláris rendszer rendellenes működése. A magnocelluláris neuronok nem képesek megfelelő sebességgel továbbítani az ingerületet a látópályán, így a látópálya bizonyos szakaszán, vagy szakaszain túlingerlődés, excitáció alakul ki, ennek következ-tében az olvasott szöveg valamilyen módon és fokban eltorzul. A szűrők hatásának a lényege, hogy reszinkronizálják, szelektíven megváltoztatják az információ haladásának a sebességét a látópályában, így az olvasási készség,a kézírás, betűejtés javul.

ChromaGen diagnosztikus készlet

Mind a színtévesztés, mind a diszlexia vizsgálathoz ChromaGen diagnosztikus készletre van szükség.
A készlet 16 speciális szűrőkarakterisztikájú szemüveglencséből /8 típusú szűrő, mindegyik típusból 2db./, 25db. próba kontaktlencséből áll / a kontaktlencsék esetében is csak 8 szűrőkarakterisztika van, de a próba kontaktlencsék több, festett pupillaátmérőben állnak rendelkezésre : 5mm, 6mm, 7mm /.

A vizsgálat, ill. a páciens kívánsága alapján a korrigálási mód lehet szemüveges vagy kontaktlencsés egyaránt.

A készlet tartalmaz továbbá egy színes vizsgálati lapot a színtévesztés vizsgálathoz, valamint egy speciális olvasó tesztet a diszlexia vizsgálathoz , /A tesztet magyar nyelvre adaptáltuk és az angol forgalmazó céggel hitelesíttettük./

A készlet további tartozéka egy CD-Rom ,amely a készlet használati útmutatóját tartalmazza.

Mielőtt a vizsgálatot megkezdenénk akár a színtévesztés, akár a diszlexia irányában, fel kell világosítani a pácienst a ChromaGen rendszer lehetőségeiről és korlátairól egyaránt.

A ChromaGen rendszer lehetőségei:

A ChromaGen rendszer korlátai:

A ChromaGen szűrők nem gyógyítják meg sem a színtévesztést, sem a diszlexiát, csupán segédeszközök a színtévesztés és a diszlexia korrigálására.

ChromaGen vizsgálati eljárás

Minden vizsgálatot teljeskörű szemészeti vizsgálat előz meg. Ki kell zárni, ill. orvosolni kell minden szemészeti problémát.
Akár színtévesztés, akár diszlexia vizsgálatot, ill. korrekciót végzünk, minden esetben meg kell határozni a nem domináns szemet az ismert módok egyikén.

Színtévesztés korrekció

Diszlexia korrekció

A korrekciónak nincs korhatára. Kisiskolás kortól a felnőttkor bármely szakaszában elvégezhető.
A vizsgálati tesztet Mr. Chaaban Zeidan ChromaGen Consultant Director of Clinical Sevices, fejlesztette ki, 600 páciens vizsgálata alapján.

A vizsgálat megkezdése előtt a teszthez mellékelt kérdőívet töltetjük ki. A válaszok alapján előzetesen tájékozódhatunk, hogy milyen jellegű problémával állunk szemben.
A teszthez megadott értékelési útmutató alapján tájékozódhatunk az olvasási nehézség súlyosságáról.

A teszt minden feladatához részletes útmutató tartozik.

A tesztet diszlexia vizsgálatra jogosult szakember végzi /gyógypedagógus, logopédus/.
A filteres korrekciót szemészorvos vagy optometrista oklevéllel rendelkező kolléga végzi.

Az ílymódon meghatározott szűrőkarakterisztikákat plan, vagy szükség szerint dioptriás változatban megrendeljük a gyártó cégtől.

A diszlexiát korrigáló szemüveg viselése közeli munkavégzéskor, írás, olvasás, számolás, valamint iskolai órán tábla nézés és közeli munkavégzéskor együttesen is ajánlott.

A diszlexiát korrigáló szemüveg alkalmazása egyre inkább kiterjed a látópályát érintő strokos elváltozások után kialakult diszlexia, diszgráfia korrigálására is. A jövőre nézve, igen nagy lehet a rehabilitációs értéke.

További tudnivalókért nézzen körül honlapunkon.

 

oldal tetejére