Fontos tudnivalók

A ChromaGen színes szűrőrendszer alkalmazása a diszlexia korrigálására

A ChromaGen színes szűrőrendszer (szemüveg, kontaktlencse) hatékonyságának mérése a diszlexiás páciensek olvasási készségének fejlődésére vonatkozólag.
Vizsgált páciensek és módszer: 45O pácienst vizsgáltunk meg és korrigáltunk a ChromaGen módszerrel. A ChromaGen haploszkópikus lencserendszer nyolc speciális szűrőkarakterisztikájú lencséből áll. A vizsgálatokat a ChromaGen protokoll szerint végeztük, a protokollhoz mellékelt, és magyar nyelvre adaptált felmérő teszt segítségével.

olvasson tovább

ChromaGen olvasáskor

A ChromaGen színes szemüveglencséket David Harris angol professzor találta fel. 1989-től alkalmazzák világszerte a diszlexia korrigálására, mint segédeszközt.
Hogyan lehetséges, hogy egy színes szemüveg megkönnyíti az olvasást?
Először is a diszlexia egyik leggyakoribb okából kell kiindulnunk. Ez pedig az, hogy az olvasási nehézséggel kűzdőknél a látópályában az idegsejtek ingerület vezetési képessége lassúbb a kelleténél, ezért a fény által keltett idegimpulzusok a látópályában bizonyos szakaszokon összetorlódnak, és innen az ingerület már szabálytalanul halad tovább az olvasási folyamatban résztvevő felsőbb idegi központokba. Így érthető, hogy a válaszreakció is szabálytalan lesz, azaz a két szem mozgatóizmai egymástól függetlenül nem megfelelő beidegzést kapnak, tehát nem tudnak egyazon pillanatban egyszerre ugyanarra a pontra nézni.

olvasson tovább

 

AZ OLVASÁSI KÉSZSÉG JAVÍTÁSA SZÍNES SZEMÜVEGLENCSÉVEL

Színes szemüveglencsék alkalmazása a dyslexia javítására nem újkeletű találmány. 1980-ban Olive Meares, új-zélandi tanárnő írta le elsőként, összefoglalva a tüneteket, amelyek együttes jellemzője, hogy az olvasott szöveg valamilyen fokban és módon eltorzul, de ez az eltorzulás speciálisan előállított színes előtétlencsékkel nagymértékben csökkenthető. Helen Irlen kaliforniai psychológosnő / az Irlen Centre megalapítója/, alkotta meg a szkotópikus szenzitivitási szindróma fogalmát, valamint kidolgozta a vizsgálati eljárást, és elvégezte az első vizsgálatokat.

olvasson tovább

 

A ChromaGen színes szűrőrendszer alkalmazása a diszlexia korrigálására

A ChromaGen színes szűrőrendszer ( szemüveg, kontaktlencse) hatékonyságának mérése a diszlexiás páciensek olvasási készségének fejlődésére vonatkozólag.

Vizsgált páciensek és módszer:45O pácienst vizsgáltunk meg, és korrigáltunk a ChromaGen módszerrel. A ChromaGen haploszkópikus lencserendszer nyolc speciális szűrőkarakterisztikájú lencséből áll. A vizsgálatokat a ChromaGen protokoll szerint végeztük, a protokollhoz mellékelt, és magyar nyelvre adaptált felmérő teszt segítségével.

olvasson tovább

 

A diszlexiás kriminalizálódhat!


A szakirodalom az emberi populáció 20-30 %- át sorolja az olvasási zavarral küzdők közé. Bár a diszlexiások intelligenciája átlagos, nem ritkán kimagasló, nem tudnak lépést tartani a tananyaggal. Gyenge teljesítményük miatt megbélyegezhetik őket, kikerülhetnek a közoktatásból.

olvasson tovább

 

oldal tetejére